Pening fikir Menu Masakan Berbuka Puasa?


HARI NI NAK MASAK APA EH.. ESOK? TULAT?💆‍♀️💆‍♀️💆‍♀️

Beli makanan siap kat Bazaar Ramadhan mmg lg mudah.. Setel masalah xyah susah2 nak pikir menu bagai.. Tapi kan.. kalau hari2 beli.. Mau KERING poket weh.. Sedar2 rm50 tu confirm2 habis beli juadah berbuka yg mcm ada saka melekat suruh beli melambai2 😅🤣🤪

Macam #kakakplanet mula2 excited sungguh nak masak hari2, nak masak Sambal lah.. Masak Lemak lah.. maklumlah.. Bulan puasa ni la #kakakplanet cuti habis – habisan xde pasang pelamin..dapur tu pun baru la nak berasap.. Kalau x mmg nan hado hehe..🙊🙈🙉

TAPI……. bila start masuk dapur je dah mula runsing. Eh nak makan apa hari ni? Terus kepala tepu fikir nak masak apa utk #abamplanet 🙄😏🤔

Pastu.. Mulalah start google resepi2 yang best2..tapi xjumpa cara macam mana nak make sure supaya kepala xyah fikir dah menu hari2 nak masak apa..

Haaa akhirnya terjumpa Weekly MEAL Planner ni..Siap kita boleh bubuh Grocery List skali (part ni #abamplanet punya task pi pasar nnti🤪).. Senang la sikit nak tulis siap2 menu yg suami / family kita suka makan!

Nah #kakakplanet share template bawah ni utk korang planning. Macam iolls letak menu yg #abamplanet & anak2 suka..so nak beli barang basah pun nanti senang. Dah tahu nak kena beli apa..

Okies.. Check it out! 😉



Yang bawah ni contoh MENU #kakakplanet nak masak sempena berbuka nanti..yang simple2 je uolls 😅 kami bertujuh kat umah ni, so menu kena pelbagai sikit ikut tekak budak2 kecik & orang tua 👩‍🍳👩‍🍳👩‍🍳

Nampak senang kan.. Xpe tulis je dulu.. At least korang dah ada idea nak masak apa nanti, masak x masak belakang cerita.. Hehhehehe😁

SELAMAT MERANCANG korang!

Lots of love dari #kakakplanet 😘

Psstt…nak tawan hati incik somi dari perutnya ya..boleh share pada kengkawan yg tgh cari idea tu, boleh juga utk anak2 dara mengasah skill.. time2 ni la praktis masak sblm mengadap mertua hiks! 🙊😜😁